Előzzük meg a tanulási zavarok kialakulását!

Gyermeknyelvi fejlődés

Gyermeknyelvi fejlődés

A környezet hatása a nyelvi készségek fejlődésére - 2.

Avagy: hogyan segíthetsz gyermekednek Te magad?

2023. május 16. - Dr. Schéder Veronika

Az előző bejegyzésben (a cikksorozat 1. részében) abból indultam ki, hogy a súlyosan elhanyagoló környezet, melyben a cseperedő gyermek nem kapja meg többek között a megfelelő nyelvi odafordulást, milyen káros következményekkel jár a nyelvi fejlődésére, és ezen keresztül kognitív képességeire nézve. A legkorábbi életévek (0-1, 1-3 éves kor) nyelvi tapasztalatszerzéséről volt szó. Említettem, hogy bár szélsőséges példát hozok, ezek az információk fontos alapot képeznek majd a további gondolataimhoz.

Nos, tegyük fel, hogy mi rendes emberek vagyunk, nem zárjuk kutyaketrecbe az 1 éves gyermekünket, és nem is ingerszegény és elhanyagoló (netán bántalmazó) nevelésben részesülő árvaházi, gyermekotthoni kisgyermekek fejlődéséről beszélünk. Maradjunk azonban még a legelső életéveknél és a legközvetlenebb felnőtt környezetnél, amely a cseperedő gyermeket körülveszi.

John Spencer, a University of East Anglia Pszichológiai Intézetének professzora munkatársaival az agy nyelvi központjainak fejlődését vizsgálja, méghozzá a fejlődés korai szakaszaiban. Nyelvi központok alatt értjük azokat az agyterületeket, amelyek a beszélt és az írott nyelv elsajátításáért és használatáért lesznek felelősek: a beszédprodukcióért, a megértésért, az írás és olvasás elsajátításának képességéért. Ez egy komoly, soktényezős kutatás, melyben pontos adatokat rögzítenek a gyermekeket körülvevő nyelvi környezetről (konkrétan napokon át mindent felvesznek, ami elhangzik a gyermekek körül, majd ezeket a többórányi hanganyagokat nyelvészetileg elemzik). A kutatás kezdetén a kicsik agyáról MRI-felvételeket készítenek. Több hónappal később aztán újabb agyi képalkotó vizsgálattal vetik össze a kiinduló állapotot. Az eddigi, csaknem kétszáz gyermek bevonásával elvégzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy azoknál a gyermekeknél, akik társaiknál több értelmes szót hallottak naponta, a nyelvi központok lényegesen jobban megnövekedtek az agyban. Ami igazán újdonságnak és meglepőnek számít, az az, hogy ezek a hatások már a 6 hónapos csecsemőknél érzékelhetőek! (A korábbi hasonló kutatások ugyanis 4-6 éveseknél mutatták ki ezeket az összefüggéseket.) (További részletek erről a kutatásról itt olvashatóak: https://www.independent.co.uk/news/science/john-spencer-university-of-east-anglia-b2338767.html)

A gyerekekkel való beszélgetés tehát már az első hónapoktól kezdve igen fontos, hiszen ma már bizonyított, hogy a beszédhallás, a beszéd puszta hallgatása is formálja az agyat.

izaval_olvasunk.jpg

Az emberi agy az első 2 életévben rendkívül gyorsan fejlődik, s térfogata optimális esetben a 2. életév végére eléri a felnőtt agy térfogatának kb. 80-85%-át. Ehhez azonban a gyerekeknek megfelelő környezeti ingerekre van szükségük (ellenkező esetben nemhogy nem fejlődik, de el is sorvad az agy – amint ezt már Darwin is alátámasztotta nyulakkal végzett kísérleteivel, illetve ahogyan erről a cikksorozat 1. részében már írtam). A fent említett brit kutatási eredmények után most egy amerikai esetet, majd magyar nyelvi vonatkozásokat hozok példának.

Tina egy 7 éves kislány. Édesanyja egyedül neveli két másik testvérével. Mélyszegénységben élnek. Tina anyukája rengeteget dolgozik, hogy apró lakásukat és önmagukat fenn tudja tartani. A gyerekek rengeteget vannak egyedül. Nem jut idő anyával közös játékra, közös beszélgetésekre. Jobb híján a TV előtt ülnek. Tina 7 éves korában kerül gyermekpszichiáterhez: súlyos beszédfejlődési elmaradása és figyelemzavara van. Tina otthon nem kapott szóbeli tanítást és mintát sem, pedig ebből a kettőből tanulunk meg viselkedni – „beszédviselkedni” is. A legnagyobb gond, hogy Tina iszonyú halkan beszél, sokszor még az édesanyja sem hallja, nemhogy a tanító néni, így természetesen kijavítani sem tudják.

Tinának azonban szerencséje volt. A pszichiátriai kezelésnek köszönhetően lassan megtanult hangosabban beszélni, így a társai is többet szóltak hozzá, minek következtében megkapta azokat a visszajelzéseket, amelyekre szüksége volt, s így behozta beszédfejlődési lemaradását.

Hazánkban Réger Zita kutatásaiból tudjuk, hogy a család szocioökonómiai státusza (társadalmi-gazdasági helyzete) elég erősen meghatározza, hogy milyen nyelvi szocializációs mintával indul útnak a gyermek. A középosztálybeli anyák többet beszélnek gyermekeikkel, mint az alsó osztályokba tartozók, így az ő gyermekeik nyelvi fejlődése gyorsabb, szókincsük is nagyobb. Az értelmiségi anyák hosszabb mondatokat, bonyolultabb nyelvtani szerkezeteket használnak, kevesebb felszólító módot és kevesebb önismétlést – az ő gyermekeik 1-3 éves korukban egyértelműen több értelmes közlést produkálnak. Aki ugyanis összetett szerkezeteket hall, az összetett szerkezeteket fog használni is! Ezt hívjuk a nyelvészetben kidolgozott nyelvi kódnak – szemben a korlátozott nyelvi kóddal, amely kevésbé választékos, kevésbé kidolgozott szerkezeteket használó nyelvváltozatot jelent. Lőrik József kutatásai arra is rámutattak, hogy a nevelőotthonokban lakó gyermekekkel főleg felszólításokat használó, rövidre záró kommunikációs stílusban beszélnek, s ezek a gyerekek szűkebb szókinccsel rendelkeznek, valamint egyszerűbb és rövidebb mondatszerkezeteket használnak.

Összegezve a fentieket: igen fontos tehát, hogy a lehető legkorábbi életkortól kezdve sokat beszéljünk a gyermekekhez, méghozzá minél változatosabb, minél kidolgozottabb a nyelvhasználatunk, annál többet tehetünk azért, hogy cseperedő kis agyának nyelvhasználatért felelős régiói az agy fejlődésének igen érzékeny periódusában (az első 2-3 életévben) a lehető legoptimálisabban fejlődjenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvfejlodes.blog.hu/api/trackback/id/tr7018125342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása